lunedì 9 marzo 2009

Bacardi Cocktail

Categoria : Pre-dinner

Mise en place : Bacardi rum chiaro , succo di limone o lime , sciroppo di granatina , boston shaker o continentale , strainer e coppetta cocktail.

In decimi
6/10 Rum Bacardi Chiaro
3/10 Succo di limone o lime
1/10 Sciroppo di granatina

In cl
4.5 cl Rum Bacardi Chiaro
2.0 cl Succo di limone o lime
0.5 cl Sciroppo di granatina

In once
1 1/2 oz Rum Bacardi Chiaro
3/4 oz Succo di limone o lime
2 dashes Sciroppo di granatina

Vecchia ricetta
Succo di mezzo lime
Mezzo cucchiaino di zucchero bianco
1 1/2 once di rum Bacardi bianco (in uso dal 1930 al 1937)

Guarnizione : /

Tecnica di procedimento : (Shake & Strain) preparato direttamente nello shaker , shekerato con ghiaccio e poi filtrato nel bicchiere.

Procedimento : raffreddare il bicchiere e il boston shaker , eliminando l’acqua prodotta in quest’ultima fase. Versare gli ingredienti , facendo attenzione che il ghiaccio sia cristallino ; shekerare e filtrare con lo strainer direttamente nella coppetta cocktail.


Storia
Il "Bacardi Cocktail" è un variante del "Daiquiri" , nasce intorno al secondo decennio del 1900 per poi divenire uno dei cocktail più consumati negli anni '30.
Il primo ricettario a citare il drink fu "The Ideal Bartender" di Tom Bullock nel 1917 , di cui ne propose due ricette. (Qui sotto scritte)

BACARDI COCKTAIL
Use a large Mixing glass. Fill with Lump Ice.
1/2 jigger Cusinier Grenadine.
1 jigger Bacardi Rum.
Shake well and serve in a Cocktail glass.

BACARDI COCKTAIL -- Country Club Style
Use a large Mixing glass. Fill with Lump Ice.
1/2 Lime Juice.
2 dashes Imported Grenadine.
1 jigger Bacardi Rum.
Shake well; strain into Cocktail glass and serve.

In quei anni , molti locali offrivano nei loro menù il "Bacardi Cocktail" ; ma molti Barman lo presentavano con diversi rhum e non con il distillato della Bacardi.
Così l' azienda , nel 1937 alla Corte Suprema di New York , intraprese una causa ; vincendola e riconoscendo il rhum della Bacardi , l'unico ingrediente base del cocktail.
Da quel giorno , qualunque Barman mettesse quel drink in lista era obbligato a farlo con il rhum della Bacardi.

Timeline
1910/1933 - From "jack's manual" by Jack A. Grohusko

(Questo libro è stato riscritto tra il 1910 al 1933 ben cinque volte , quindi non ho delle certezze sulla data effettiva del drink qui riportato).

1920 - From "The Cocktail Key" by Herbert Jenkins ldt

1922 - From "Cocktails- How to Mix Them" by Robert Vermeire
Bacardi Cocktail
Fill the shaker half full of broken ice, and add:
1/6 gill of fresh Lime Juice. 2/6 gill of Bacardi. Sugar Syrup according to taste.
Shake well and strain into a cocktail-glass. When no limes handy, lemon are usually taken instead. This cocktail is in great demand in London. In the U.S.A. it is undoubtedly more popular than any other cocktail.

1924 - From "Manual de Cantineros Club" de Cantineros Habana Cuba

1929 jul. 6 - From "The Montreal Gazette"

1930 - From "The Savoy Cocktail Book" by Harry Craddock
Bacardi Cocktail
1/4 Succo di limone o lime
1/4 Grenadine
1/2 Rum Bacardi
Shekerare bene e filtrare nel bicchiere da cocktail

Bacardi Special Cocktail
1 Cucchiaino di Grenadine
1/3 Burrough's Beefeater Gin
2/3 Rum Bacardi
il Succo di 1/2 Lime
Shekerare bene e filtrare nel bicchiere da cocktail

1934 oct. 12 - From "the pittsburgh press"


1934 - From “Burke’s complete Cocktail & Drinking Recipies” di Harman Burney Burke il "Bacardi Cocktail" è stato classificato 9° tra “I 15 più famosi cocktail del mondo nel 1934”.

1934 - From "The Artistry of Mixing Drinks" by Frank Meier


1934 - What Shall We Drink? by Magnus Bredenbek (1934)
BACARDI COCKTAIL
Two ounces of Bacardi Rum, a tablespoon of Grenadine, the juice of a quarter lime. Shake and serve.

1934 - The Old Waldorf-Astoria Bar Book by Albert Stevens Crockett (N.ed. del 2003)
BACARDI
Two jiggers Bacardi Rum
Two Limes
A little Sugar
A little Grenadine

BACARDI No.2
Two jiggers Bacardi Rum
One-half spoonful Sugar
A drink of Bacardi Rum
A little Pineapple Juice
Champache glass, with shaved Ice.

1934 - From "1700 Cocktails for the Man Behind the Bar."

1937 - From "Approved Cocktails" by Ukbg


1941 - From "Here's how mixed drinks" by W.C. Whitfield
1945 - From "Chicago Bartenders 1945 Bar Guide Reprint Recipes"
1948/1958 - From "The Fine Art of Mixing Drinks" by David A. Embury
THE DAIQUIRI, also sometimes spelled Dykaree 
At one time the generally accepted distinction between a Bacardi and a Daiquiri was that one was made with grenadine and the other with sugar. The firm of Bacardi y Cia., proprietors of the Bacardi trade-mark, however, objected to the use of the name "Bacardi" as applied to any drink not made with Bacardi rum and maintained in the courts of the United States their exclusive right to the use of that name. Accordingly, the cocktail made with sugar is now known as a Daiquiri and the one made with grenadine as a Daiquiri Grenadine or Pink Daiquiri. If vermouth instead of citrus juice is used with the grenadine, the name is EI Presidente. See page 158. 

1949 - The Professional Mixing Guide By Angostura-Wuppermann Corporation
Bacardi Flyer
• Juice of 1/2 lime
• 1/2 teaspoonful of granulated sugar
• 1 1/2oz Bacardi rum (white of silver label)
Shake with cracked ice, strain into champagne glass; fill with dry champagne.

Bacardi Grenadine Cocktail
• Juice of 1/2 lime
• 1/2 teaspoonful sugar
• dash of grenadine
• 1 jigger Bacardi rum (white or silver label)
Shake well in finely chopped ice and strain into cocktail glass.

1955 - From "Authentic and hilarious bar guide" by Ted Shane

1959 - From "Old Mr. Boston Deluxe Official Bartender's Guide" by Leo Cotton
1959 - From "Practical bar management" by Harold J. Grossman
1962 - From "THE ABC OF COCKTAILS" by PETER PAUPER PRESS
1975 - From "The official mixer's manual - the standard guide for professional & amateur bartenders throughout the world" by Patrick Gavin Duffy Revised and Enlarged by Robert Jay Misch
1990 - From "365 Cocktails" by Gino Marcialis - ed. 1996
Bacardi - IBA
Ingredienti 6/10 di Ron Bacardi
3/10 di lime (o limone) spremuto al momento
1/10 di Granatina
Preparazione 
Si prepara nello shaker.
Doppia coppetta cocktail, cubetti, pre dinner.

2002 - From "Bartender's Best Friend" by Mardee Haidin Regan
Bacardi Cocktail
Much like a Daiquiri, but this one gets its rosy color from the grenadine.
2 ounces Bacardi light rum
1 ounce fresh lime juice
1/2 ounce grenadine
Pour all of the ingredients into a shaker two-thirds full of ice cubes. Shake well. Strain into a chilled Cocktail glass.


2006 - From N.E. 1919 - "Harry's ABC of mixing cocktails" by Harry MacElhone with new material by Andrew & Ducan MacElhone
2008 - From (1926)reprint - "The Cocktail Book - A Sideboard Manual for Gentlemen"
2008 - From "Cocktails by "Jimmy" late of CIRO'S" - 1930 Reprint
2009 - From "(N.E.1937) Famous New Orleans Drinks and how to mix'em" by Stanley Clisby Arthur

Bacardi Cocktail
Watch what you’re pouring when you make a Bacardi Cocktail—in 1936 a New York bar owner was taken to court for using a rum other than Bacardi. Bacardi won the case, and the New York State Supreme Court upheld the decision.

Dal primo ricettario Iba (con una codifica di 2/3 di Rum Bacardi 1/3 di succo di limone e alcune goccie di granatina) ad oggi.

Paese di Nascita : Stati Uniti


domenica 1 marzo 2009

Americano Cocktail


Categoria : Pre-dinner , Medium drink

Mise en place : Vermouth Rosso , Bitter Campari , Soda Water , Arancia , Limone , Bicchiere Old-fashioned e Stirrer .

In decimi
5/10 Vermouth Rosso
5/10 Bitter Campari

In cl
3.0 cl Vermouth Rosso
3.0 cl Bitter Campari

In once
1 oz Vermouth Rosso
1 oz Bitter Campari

Vecchia ricetta
1/2 Vermouth Rosso
1/2 Bitter Campari

Completare con soda water e decorare.

Guarnizione : mezza fetta d’ arancia e una scorza di limone.

Tecnica di procedimento : (Build over ice) direttamente nel bicchiere con ghiaccio.

Procedimento : raffreddare il bicchiere eliminando l’acqua prodotta in quest’ultima fase. Versare gli ingredienti , facendo attenzione che il ghiaccio sia cristallino ; mescere con lo stirrer e guarnendolo con una mezza fetta di arancia e una scorza di limone .

Storia
Secondo alcuni , la nascita dell’ Americano , è dovuto alla metamorfosi del cocktail “Milano -Torino”. Nell’ anno 1876 Antonio Benedetto Carpano a Torino creò e produsse con successo il primo vermout italiano (scelse questo nome riadattando il termine tedesco Wermut usato per una bevanda aromatizzata all’artemisia, un'erba allora usata per distillare l'assenzio) ; mentre agli inizi del ‘800 a Milano grazie a Gaspare Campari , che recandosi a Torino per imparare l’ arte dei liquori , produsse il suo “Bitter Campari” (Per non essere da meno,il signor Gaspare Campari, proprietario di un noto caffè sotto la Galleria di Milano, lanciò alla grande un nuovo aperitivo amaro e per distinguerlo dal vermouth - lo chiamò con un altro nome d’origine germanica: Bitter (amaro) all’Uso d’Hollanda). Nasce il Milano-Torino il gemellaggio nel bicchiere tra le due città, Bitter e Vermouth (rosso) , girerano il mondo nei tumbler serviti, col ghiaccio, in parti uguali con una fetta d’arancio in tutti i locali più trendy, con il nome definitivo di Americano .

Nasce in Italia negli anni '30 e fu imposto dal regime fascista in quanto i suoi componenti erano di produzione esclusivamente nazionale.

Secondo altri, si tratta, sempre di un cocktail creato in Italia negli anni Trenta. Il suo nome, forse dovuto alla moda di americanizzare tutto, è fuori luogo in quanto tra gli ingredienti non c’è nulla ….di americano! Il vermouth è torinese, il Bitter Campari è milanese, così anche la soda water (letteralmente acqua di soda) fu inventata a Milano.

Il nome gli è probabilmente stato dato in onore di Primo Carnera che divenne campione mondiale dei pesi massimi al Madison Square Garden di New York nel 1933. Gli italiani festeggiarono il suo ritorno in patria con questo cocktail che fu chiamato Americano, in ricordo di colui che strappò il titolo agli Stati Uniti.

Timeline
1934 - From "The Artistry of Mixing Drinks" by Frank Meier
AMERICANO
In tumbler, or large wineglass:
a piece of Ice, one glass each of
Campari and Italian Vermouth :
add Lemon peel and squirt of
Schweppes soda water or syphon, stir and serve.

1937 - From "Café Royal Cocktail Book" di William J Tarling


1937 - From "Approved Cocktails" by Ukbg


1949 - The Professional Mixing Guide By Angostura-Wuppermann Corporation
Americano
Take an 8 oz. highball glass; 
pour in 3 dashes of aromatic bitters and 
3 oz. sweet vermouth. Add a little cracked ice and fill glass 
with carbonated water; stir slightly. 
Twist a lemon peel over the drink for the oil.

1955 - From "What, When, Where and How to Drink" by Richard L. Williams
AMERICANO
1 ounce Campari Bitters
3 ounces sweet Vermouth
Carbonated water
Lemon peel
Pour bitters and vermouth into 8-ounce highball glass over a little cracked ice, fill glass with carbonated water; stir slightly. Twist lemon peel over the drink for oil.

1957 - From "Esquire" Drink Book by Frederic Alexander Birmingham
THE AMERICANO
3 ounces Italian vermouth
Dash of bitters
Slice of lemon peel
Seltzer as desidered
Serve in a small highball glass or goblet.

1959 - From "Practical bar management" by Harold J. Grossman


1966 - From "Booth's Handbook of Cocktails and Mixed Drinks" by John Doxat
Americano
2/3 Sweet Vermouth
1/3 Campari 
Lump of ice
Pour over ice in large wine-glass. Fill with Soda, stir, and add a twist of lemon peel and dash of Angostura.

1971 - From "Lodi News-Sentinel" - Mar 19


1971 - From "Playboy's Host & Bar Book" by Thomas Mario
AMERICANO
1 1/4 ozs. Campari
1 1/4 ozs. sweet vermouth
Lemon peel
Club soda (optional)
Stir Campari and sweet vermouth well with ice.
Strain into a prechilled cocktail glass.
Twist lemon peel above drink and drop into a glass.
If you prefer, a Delmonico or old-fashioned glass may be used instead - with a rock or two and a splash of soda.

1972 - From "Trader Vic's bartender's guide, revised" by Trader Vic
AMERICANO - 1
3/4 ounce Campari
3/4 Italian Vermouth
Stir well in an old fashioned glass filled with ice cubes.
Add a twist of lemon peel.
Variation: Add club soda.

AMERICANO - 2
3/4 ounce Campari
3/4 Italian Vermouth
Stir with ice cubes. Strain into chilled cocktail glass.

1975 - From "The official mixer's manual - the standard guide for professional & amateur bartenders throughout the world" by Patrick Gavin Duffy Revised and Enlarged by Robert Jay Misch


1975 - From "Bartender's Standard Manual" by Powell Fred
AMERICANO
2 jigger Sweet Vermouth
1 jigger Campari
Add 2 ice cubes and a twist of lemon Peel.
Fill with Soda Water

1990 - From "365 Cocktails" by Gino Marcialis - ed. 1996
Americano - IBA
Ingredienti
5/10 di Bitter Campari
5/10 di Vermouth Rosso
spruzzata di seltz o di Soda Water
Preparazione
Si prepara direttamente nel bicchiere.
Tumbler Medio, cubetti, fettina d'arancia essenza di buccia di limone, pre dinner.

2002 - From "Bartender's Best Friend" by Mardee Haidin Regan
Americano
If you love Campari, you’ll love this cocktail. Cin-cin!
11/2 ounces Campari
11/2 ounces sweet vermouth
Club soda
Orange slice, for garnish
Pour the Campari and vermouth into an ice-filled Highball glass. Stir well. Fill the glass with club soda. Garnish with the orange slice.

2006 - From "Mr Boston - Plastinum Edition"
Americano
2 oz. Sweet Vermouth
2 oz. Campari
Club Soda
Pour sweet vermouth and Campari into ice-filled highball glass.
Fill with club soda and stir. Add a twist of lemon peel.

2006 - N.E. 1919 - From "Harry's ABC of mixing cocktails" by Harry MacElhone with new material by Andrew & Ducan MacElhone


2007 - From "How's Your Drink" by Eric Felten
Americano Highball
1 1⁄2 oz Campari
1 1⁄2 oz sweet vermouth
Soda water
Pour Campari and vermouth over ice in a highball glass.
Top with soda water. Garnish with orange peel.

2009 - From "Mr. Boston - Official Bartender's Guide" By Anthony Giglio with Jim Meehan
AMERICANO
2 oz. Sweet Vermouth
2 oz. Campari Club Soda
Pour vermouth and Campari into ice-filled highball glass.
Fill with club soda and stir. Add a twist of lemon peel.

Cocktail simile all' Americano :
1935 - From "La Florida Cocktail Book Havana Cuba"


Nella codifica Iba dal 1987 ad oggi.
2° codifica del 1987 :
Americano
Tumbler
5/10 Red Vermouth
5/10 Bitter Campari
Build over ice
Top up with soda water
Decoration:
1/2 slice of orange, lemon peel

3° codifica del 1993 :
Americano
5/10 Vermouth Rosso
5/10 Campari
Si prepara direttamente nel bicchiere
con ghiaccio e soda water, buccia di limone, trancio d'arancia.
Bicchiere old fashioned.

4° codifica del 2004 :
Americano
3 cl Campari
3 cl Sweet Red Vermouth
Method : Buil over ice, splash of soda water
Glass : Old Fashioned
Garnish : Peel of lemon and half slice of orange

Paese di Nascita : Italia